U EU najviše rade Grci, Hrvatska na desetom mjestu

Bez autora
Apr 21 2014

Prema podacima statističkog ureda Europske komisije Eurostata, u Europi najviše rade Grci, nakon čega slijede Bugari, Poljaci, Česi i Slovaci. Navedene zemlje rade tjedno više od 40 radnih sati. Hrvatska je zauzela deseto mjesto od 28 zemalja Unije, s prosjekom od 39,3 radna sata na tjedan. Prema istim podacima Nizozemci rade najmanje u Europi, točnije "samo" 30 sati u tjednu. Nakon Nizozemske slijede skandinavske zemlje, te Nijemci i Austrijanci. Također, dok je u Švedskoj pokrenut eksperiment sa šestosatnim radnim vremenom u Hrvatskoj su u tijeku rasprave oko Zakona o radu. Naime, poslodavci žele fleksibilniji radni tjedan i lakša otpuštanja, dok se sindikati bore za ograničavanje radnog tjedna na 40 radnih sati.

U EU najviše rade Grci, Hrvatska na desetom mjestuPrema podacima statističkog ureda Europske komisije Eurostata, u Europi najviše rade Grci, nakon čega slijede Bugari, Poljaci, Česi i Slovaci. Navedene zemlje rade tjedno više od 40 radnih sati. Hrvatska je zauzela deseto mjesto od 28 zemalja Unije, s prosjekom od 39,3 radna sata na tjedan, prenosi Dnevnik.hr.

Prema istim podacima Nizozemci rade najmanje u Europi, točnije "samo" 30 sati u tjednu. Nakon Nizozemske slijede skandinavske zemlje, te Nijemci i Austrijanci.

Također, dok je u Švedskoj pokrenut eksperiment sa šestosatnim radnim vremenom u Hrvatskoj su u tijeku rasprave oko Zakona o radu. Naime,  poslodavci žele fleksibilniji radni tjedan i lakša otpuštanja, dok se sindikati bore za ograničavanje radnog tjedna na 40 radnih sati.

Krešimir Sever iz Nezavisnih hrvatskih sindikata smatra da kod kraćeg radnog dana ljudi imaju manje ozljeda na radu, manje bolovanja, a i učinkovitiji su pri radu. Također napominje kako je proizvodnost rada veća te imaju daleko veću privrženost radu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik